16 травня 2021 року
12:17:31

Суспільство

Чим тернополяни запасаються на зиму?

02.07.2015 10:07

02.07.2015

Хоча суничний сезон  вже підходить до завершення тернополяни намагаються запастися цією диво-ягодою на зиму. Хтось її заморожує, а хтось купує стебельця на чай. На тернопільському ринку суниць поки що вдосталь, однак ціни на них не “падають”. За півлітровий слоїк просять 25 гривень, за кущик – 5-15 гривень.

– Навіть важко знайти захворювання, яке б суниця не лікувала, – розповідає Галина Гаврилюк з Вишнівця. – Не лише плоди, а й листя наші пращури-українці використовували у разі авітамінозу, лікували скорбут (цингу), що вказує на великий вміст аскорбінової кислоти (вітаміну С). Чай з суниці давли виснаженим людям, і вона робила диво: піднімала людину, додавала їй сили, бадьорості. Вміє суниця регулювати функцію шлунка, підшлункової залози, кишківника, вміє тонізувати та заспокоювати, виліковує закрепи та проноси. Лікує гастрити з підвищеною і із зниженою кислотністю, навіть виразку, знімає печію і “голодний” біль. Навіть від пролежнів рятує. Суничний чай налагоджує сольовий обмін в організмі, дбає, щоб не утворювалися камінці в органах. Оскільки суниця лікує нирки, то водночас (адже при хворих кістках, суглобах треба лікувати нирки) лікує і ревматизм, навіть його застарілі форми. Щоправда, в такому разі для лікування потрібно більше часу. А якщо подагричні гулі на ногах дошкуляють, пече підошва або мучить п’яткова шпора, то до суничного листя можна додати листя або гілочки смородини – все по дві частини, й ще одну частину споришу й перемішати. Така суміш виводить уратні солі і знімає запалення, підтримує серце.

 

– Чаєм з суниці люблю ласувати взимку, –  розповідає тернополянка Олена Коломієць. – Коли дитина захворіє, даю його доньці, вона добре знижує температуру.

Архів новин
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
Погода
Завантажуємо курси валют від minfin.com.ua