22 жовтня 2021 року
21:24:42

Суспільство

Унікального тернопільського квасу влітку не буде, або Хтось прибрав до рук квасову індустрію у місті?

25.06.2016 22:55

Тернополяни уже не зможуть цього літа смакувати смачним, а головне дешевим, бочковим квасом. Декотрі будки розграбовані, деякі демонтовано, інші – на чужій землі.

 

Куди подівся легендарний квас, журналіст “ДОБИ” дізнався в директора Тернопільського заводу безалкогольних напоїв Ігоря Свистуна. 

– На сьогоднішній день в Тернополі залишилось 10 точок з продажу квасу, колись було 26. Ми хотіли квас запустити по минулорічній ціні 3 гривні за бокал. Розвезли устаткування, термоси. І розумієте, з чотирьох точок устаткування прохолоди вкрали. Залишилось шість з обладнанням, – каже директор заводу.

За словами Ігоря Свистуна, на заводі квас заварювався в промислових об’ємах. Мінімальна заварка – 10 тонн.

– Шість точок аж ніяк би не справились з реалізацією, прийшлось би виливати, а це, відповідно, працювали би в збиток. Ми цього тижня виявили, що у наших будках зірвані колодки. Хто нас обікрав, не знаємо. Можливо через дорогий метал дюралюміній, а можливо… конкуренти. Я створив комісію з наших працівників, щоб позабирали обладнання з інших точок, де ще залишилося, – зауважував керівник.

Відновити обладнання завод не має змоги. Відповідні термоси і кеги виготовлялися в Одесі ще за часів колишнього СРСР, зараз такого не роблять. Ігор Свистун сподівається на інвесторів, які готові вкласти гроші у масштабне виробництво хлібного квасу та інших напоїв з натуральної сировини. Втім, навіть додаткові капіталовкладення наразі не можуть усунути інші перешкоди.

– Нам торік казали архітектори, що наша будка не вписується в архітектурну композицію біля пам’ятника Героям Небесної Сотні. Далі. Стояла будка біля видавництва «Збруч», там всю землю викупили, сказали нам забиратися. Біля автовокзалу, пам’ятаєте, було дві будки, земля не наша – забирайся… На Валовій біля поліції, ви певне знаєте, там відновили майданчик. А треба такі зробити точки, щоб були підведені і каналізація, і вода.

Як каже Ігор Свистун, завод повністю готовий виготовляти квас хоч завтра. Автомобіль для перевезення теж відновлений і є кому працювати. Але цьогоріч тернополяни навряд чи посмакують прохолодним тернопільським квасом.

– Там, де стоять будки, тепер чиясь земля. Ще раніше я якось через друзів, знайомих те питання вирішував, ми платили в міську раду лиш за торгову точку. Але тепер нам кажуть власники і орендарі землі: плати 500 доларів. Де я такі гроші витягну? Ми єдині в Україні, хто до минулого року виготовляв квас. А такого квасу вже нема в інших містах років двадцять, – розповів Ігор Свистун.         

Директор підкреслює, що є зацікавлені інвестори у розвитку продукції Тернопільського заводу безалкогольних напоїв. Та все ж, коли знову тернополяни зможуть насолодитися прохолодним справжнім квасом, питання залишається відкритим.

 

Архів новин
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031