03 грудня 2021 року
04:39:07

Суспільство

Чому тернополянам не варто обривати зелень в спеку?

09.07.2015 12:14

09.07.2015

Влітку серед населення області розпочався так званий «сезонний підйом» захворюваності на гострі кишкові інфекції. За результати епідрозслідування всіх випадків гострих кишкових інфекцій встановлено, що у 50% з них в епіданамнезі фігурує споживання ранньої овочевої продукції. Це пов’язано з застосуванням мінеральних, в основному азотних і органічних добрив у досить високих нормах. Виявляється, виростити навіть на своїй присадибній ділянці абсолютно безнітратний урожай практично неможливо.
Тому для того, щоб не дозволити нітратам надходити до нашого організму в надмірній, шкідливій для організму кількості, потрібно знати декілька “таємниць” цих підступних невидимих ворогів.
По – перше, головна “страшна таємниця” нітратів полягає в тому, що люблять вони нагромаджуватися, в основному, в коренях, стеблах, черешках і прожилках листя. Загалом, там, де товстіше і сховатися легше. В буряку, редьці, ріпі, редисі депо для нітратів служать безпосередньо коренеплоди, які буквально пронизані транспортуючими живильні речовини артеріями. Тому, нітратів саме в цих коренеплодах в 5-10 разів більше, ніж у моркві, вона накопичує шкідливу хімію переважно в серцевині.
Більше нітратів завжди в нижній частині коренеплоду, там, де розташовані корінці, а ось бадилля в листових культурах їх містить набагато менше , навпаки, велика частина нітратів знаходиться в черешках листя, трохи менше їх в жилках, і менше всього в листовій пластинці.
Ще одна помилка, яку ми чинимо – це прагнення щонайшвидше почати сезон споживання овочів, не чекаючи настання природних термінів визрівання. Тим часом, чим молодше овочі, тим більше нітратів в них міститься. Девіз “чим молодше, тим краще” не підходить для моркви, буряка, редьки, редиски і інших коренеплодів. Вони стають більш безпечними на стадії повної зрілості.
А ось для огірків правило це не підходить. Саме молоді зав’язі містять нітратів менше ніж більш зрілі. Звичайно, в тому випадку, якщо вони були вирощені без перевищення доз нітратних добрив. В огірках і кабачках нітрати збираються в шкірці і в місці прикріплення до гілочки, тому шкірку і підставу у цих плодів краще зрізати.
Не варто збирати щавель, м’яту, ревінь, зелену цибулю у дуже жаркі дні. Нітратів в них буде набагато більше, ніж у похмурі. А заготовлювати на зиму ці рослини краще, коли похмура, прохолодна погода триває 2-3 дні.
Зберігання свіжих овочів при низькій температурі запобігає утворенню нітриту. Наприклад, при двотижневому правильному зберіганні овочі втрачають до 40% нітратів. В глибоко заморожених овочах накопичення нітратного азоту не відбувається, потрібно лише не допускати розморожування і подальшого їх заморожування.
Зменшує кількість нітратів майже наполовину замочування овочів в холодній воді на 1-2 години перед приготуванням, а також варка у великій кількості води. Слід тільки пам’ятати, що відвар необхідно обов’язково зливати. Значно зменшує кількість нітратів у продукті також промислова переробка овочів – засолка, квашення, маринування (в 2-3 рази).
Звертаємо увагу на те, що за зовнішнім виглядом, запахом і смаком визначити наявність нітратів в овочах неможливо. Адже на зовнішні ознаки плодів, їх розміри можуть впливати склад ґрунту, природні, кліматичні умови, де вирощуються овочі, ягоди, технології їх вирощування тощо. Тому всі ознаки потребують перевірки шляхом лабораторного аналізу вмісту нітратів.
Купуючи овочі, цікавтесь у продавців наявністю документів, що засвідчують їх походження, якість та безпечність. Думка про те, що городина, яку продає бабка із села, більш безпечна – хибна. Хочеться застерегти всіх від придбання. Вже, поточного року спеціалістами ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» відібрано та досліджено 399 взірців ранніх овочів на вміст нітратів (у 9-ти випадках – капуста білокачанна, картопля молода, кабачки та цибуля перо) було виявлено перевищення вмісту нітратів.

Календар
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Недавні записи
Мета