20 жовтня 2021 року
00:17:11

На замітку

Тернополянам радять бути обережними з кавунами і динями

06.08.2018 19:25

Кавуни та дині заповнюють фруктово-овочеві ринки Тернополя. У серпні баштанних на ринках значно побільшало, оскільки їхній сезон – у розпалі. Продають кавуни та дині переважно з півдня України. Ціна кавунів коливається від 6 до 11 гривень за кілограм; динь – від 15 – 30 грн. У серпні очікують зниження цін, пише сайт.

Вартість – це останнє на що лікарі-дієтологи радять звертати увагу при виборі баштанних. Найголовніший критерій – якість. Купуючи кавун або диню, варто запитувати про документ, який підтверджує безпечність цих фруктів.

«Кавуни та дині багаті на вітаміни А, С, В1, В3, вони місять багато заліза, калію, магнію. Ці фрукти мають здатність нормалізувати мікрофлору кишечника, виводити з організму токсини. Однак це стосується стиглих і якісних плодів», – каже лікар з гігієни харчування обласного лабораторного центру Ольга Білинська.

«У разі перевищення норми нітратів вживання баштанних культур може призвести до серйозних отруєнь. У кавунах норма – 60, 0 мг.кг; у динях – 90 мг.кг. Окрім цього, може траплятися перевищення максимально допустимих рівнів кількості пестицидів, які використовуються для швидкого дозрівання».

Обираючи баштанні, фахівці радять надавати перевагу плодам середніх розмірів, хвостик має бути сухим. Купувати рекомендують у спеціалізованих магазинах.

Експерти наголошують: природний термін повного дозрівання кавунів і динь – кінець серпня, початок вересня.

 
Архів новин
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031