02 грудня 2021 року
19:22:04

На замітку

Експерти назвали виробників, що підробляють вершкове масло

04.07.2016 12:48

Ніжне, білосніжне, зі смаком дитинства…

 На жаль, усе частіше про вершкове масло, що купуємо в супермаркетах, сказати такого не можна. Полакомившись на ціну, яскраву обгортку, відому марку ми з вами часто купуємо звичайнісіньку підробку. 

В Україні провели лабораторне дослідження одинадцяти зразків вершкового масла. Експертиза показала, що 64% масла – фальсифікат. 

Про це повідомляє Центр Експертиз “Тест”.

У дослідженні брали участь такі марки: President, “Срібне”, “Ферма”, “Яготинське”, “Наш молочник”,“Гайсинське”, “Гостинець”, “Ах Молоко!”, “Еней”, а також дві private lable – Varto і “Хіт продукт”.

У вершкового масла оцінили маркування та упаковку, а також перевірили в лабораторії за найважливішим для споживача показником – достовірність продукту.

Сім марок продукції, заявленої як вершкове масло, виявилися фальсифікатом: у них був виявлений сторонній жир. Це: “Ах Молоко!”, “Гайсинське”, “Гостинець”, “Хіт продукт”, “Еней”, Varto і “Срібне”. 

З 11 марок це 64%, тобто більше половини.

Така сумна статистика говорить про те, що багато виробників намагаються вижити за наш з вами рахунок, фальсифікуючи вершкове масло.

Ще одним не маловажним нюансом є те, що торгові центри свідомо не хочуть прибирати з полись фальсифікат. Схоже, їх влаштовує наявність в асортименті підробок, головне – щоб ціна подобалась покупцеві.

Як же дізнатись придбали ви підробку чи справжнє вершокве масло? Дуже просто. Щоб визначити “справжність” вершкового масла, відріжте від нього скибочку і залиште його на годину в умовах кімнатної температури. Натуральний продукт стане м’яким, проте не розпливеться по тарілці, зберігши свою первісну форму. 

Також можна залити шматочок масла окропом – він повинен швидко розтанути і розтектися по воді маслянистими жовтуватими острівцями або крапельками. Спред або маргарин продовжуватимуть плавати в окропі, ділячись на дрібні шматочки при спробі розмішування.

Крім цього, шматочок вершкового масла можна покласти в морозильну камеру на три-чотири години, після чого потрібно спробувати розрізати його ножем. Натуральний продукт без добавок буде кришитися і відколюватися шматками. 

Визначити наявність хімії можна також за допомогою гарячої сковороди – якісне вершкове масло розтопиться рівномірно, не утворюючи білувату піну і калюжки води, які зазвичай характерні для неякісних рослинних жирів.

Хороше масло на дотик повинне бути гладким і твердим, а його рівний і блискучий зріз не повинен розшаровуватися під ножем. Масло приємного жовтого кольору точно має у своєму складі хімічні барвники, оскільки натуральному продукту завжди притаманні чистий білий колір і ненав’язливий вершковий запах.

Крім цього, справжнє вершкове масло володіє ніжним і м’яким смаком без гіркоти та інших чужорідних домішок. 

 
 
Календар
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Недавні записи
Мета