15 червня 2021 року
14:16:50

Цікавинки

Учені стверджують: Ісус Христос не був євреєм

10.08.2016 07:16

До цих пір зустрічаються люди, які стверджують, що Ісус Христос – єврей. При цьому величезна кількість праць випущено на тему неіудейского походження Спасителя.

 

На початку I століття нашої ери, як з’ясували вчені-гебраїсту, Палестина розпалася на 3 регіони, які розрізнялися за своїм конфессионным та етнічними ознаками.

Юдея на чолі з містом Єрусалимом була населена ортодоксальними іудеями. Вони підкорялися закону Мойсея.

Самарія знаходилася ближче до Середземного моря. Юдеї і погани були давніми ворогами. Заборонялися навіть змішані шлюби між ними. У Самарії знаходилося не більше 15% іудеїв від загального числа жителів.

Галілея складалася з змішаного населення, частина якого зберігала вірність іудаїзму. Її часто називали краєм язичників.

Деякі теологи запевняють, що типовим євреєм був Ісус Христос. Національність не підлягає сумніву, так як він не заперечував всю систему іудаїзму. А тільки був не згоден з деякими постулатами Моїсеєва закону. Тоді чому так спокійно реагував Христос на те, що іудеї Єрусалиму називали його самарянином? Це слово було образою для істинного іудея. 

 

  • “Імовірність того, що Христос не був євреєм, що в жилах Його не було ні краплі єврейської крові, – так велика, що майже дорівнює впевненості”, – писав французький філосов Е. Ренан.
  • “У цій провінції, за часів Ісуса, в числі жителів було багато неєвреїв (фінікійців, сирійців, арабів і навіть греків). Звернення в іудейство, в цих країнах зі змішаним населенням, бували не рідкісні, – зауважував британський журналіст Д. Рід.…Багато галілеяни, що вважалися євреями, мабуть, походили від інородців, насильно “звернених” після того, як землі ці завоювали Хасмонєї …”
  • “Чи можна сказати, що Христос був “євреєм” по релігії? Іудаїстичні авторитети, зрозуміло, це категорично заперечують. Те, що на цю тему часто чується з церковної кафедри та на зібраннях, викликало б бурю обурення в будь-який синагозі. Незрозуміло, як такі твердження можуть висловлюватися відповідальними громадськими діячами. В епоху Ісуса Христа не існувало ні “єврейської”, ні навіть юдейської релігії. Був культ Єгови з його різними сектами фарисеїв, саддукеїв, есеїв та ін., Люто сперечалися один з одним і боролися за владу над народом через синагогу. Це були не тільки секти, а й політичні партії, а найсильнішою з них були фарисеї з їх “усним переказом” того, що Бог нібито наказав був Мойсеєві”, – писав французький філософ Е. Ренан.…. Якби твердження, що “Ісус Христос був євреєм”, мало сенс, то очевидно тільки в застосуванні до умов Його часу. У цьому випадку це могло б означати одну з трьох можливостей, або ж все три: Христос походив з племені Юди (тобто був Мордехай); і, нарешті, Він був “єврей” по релігії, якщо тільки така релігія в Його час існувала. Це – ознаки раси, місця проживання та релігії”.

То ж точно відповсіти на питання ким був за національністю той, хто своєю кров’ю об’єднав усі національності світу, – важко. Але чи настільки вже важлива національність того, в кого віриш?

 

Архів новин
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
Погода
Завантажуємо курси валют від minfin.com.ua