21 січня 2021 року
08:52:25

Економіка

Ціни на які овочі б’ють рекорди на тернопільському ринку?

19.06.2015 11:02

19.06.2015

Деякі ні овочі на ринку вартують більше, ніж заморські фрукти.

 

Згідно з даними Головного управління статистики, у травні овочі в України  зросли в ціні на понад 10%.  Усі рекорди побила морква, бо подорожчала аж на 80-100%. Замість 9-11 гривень за кілограм тепер доводиться платити від 20- 26 гривень.

Причин, кажуть аграрії, кілька.  Перша, ранні приморозки. Моркву просто не встигли зібрати з полів у жовтні. Друга — пізня весна. Відповідно не встигли визріти ні рання морква, ні буряк.

На Тернопільському міському ринку кілограм пізньої моркви можна придбати за 10 грн, а ось ранньої — за 26 грн. Що ж до буряка, то кілограм раннього обійдеться вам у 18-25 грн., а пізнього — в 4 грн. Щодо решти овочі, то, зазначає статистик ринку Наталя Гузій, найдорожчі поки що баклажани — в средньому 65 грн за кг та часник — від 60 до 70 грн за кг. Молоду картоплю можна знайти за 6-9 грн за кг , пізню — за 2 грн.Кілограм помідорів в середньому нині на ринку вартує від 12 грн до 19.50 грн., огірків — від 6 до 8 грн., редиски — 10 грн., перцю — 38 грн., цибулі зеленої — 20 грн., кропу — 40 грн., петрушки — 30 грн., салати — 50 грн. Кілограм ранньої білокачанної капусти коштує в средньому 5.50 грн., цвітної — 25 грн., пекінської — 20 грн. Доволі дешеві кабачки — від 5 до 8 грн за кілограм.

TopNews спробував підрахувати  в скільки обійдеться тернопільській господині звичайнісінький салат з ранніх овочів для сім’ї з трьох людей. Взяли ми по 50 -150 г, залежності від продукту, помідорів, огірків, редиски, зеленої цибулі, кропу, петрушки, салати. Підбили ціни й вийшло, що добротна порція такого салату (для однієї людини) обійдеться щонайменше в 20 грн. (коли заправляти олією, коли ж сетаною — то всю 21 грн.).

Отож, для того, щоб повечеряти більш-менш щедрим вітаміним салатом зі свіжих ранніх овочів сім’ї з трьох чоловік доведеться викласти усі 60 грн. (коли заправляти салат сметаною, то й усі 62 грн). Звісно, мало хто собі дозволяє часто таке задоволення. Зменшує порцію, намагається чергувати: коли є редиска — не треба помідорів чи огірків, є кріп — не потрібно петрушки тощо. Нехай на всі ці газдинські “хитрощі” відкинемо половину ціни. Економ-варіант обійдеться у щонайменше 30 грн.

Висновок: без дачі чи села тернополянину можна протягнути ніжки. Тому, шановні, гайда на грядки!


Архів новин
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Погода
Завантажуємо курси валют від minfin.com.ua